Jan van der Croeën-Eremedaille 2001

2001-12

Culturele Piet Hermans en Veldeke Piet Hermans

Één naam maar toch twee Jan van de Croeën-eremedailles in 2001.

Piet Hermans en Piet Hermans

twee mensen die zich jarenlang belangeloos hebben ingezet voor de Weerter samenleving.

Cultuurambtenaar Piet Hermans kreeg de Jan van der Croeën-eremedaille voor zijn jarenlange humorvolle inleidingen, die hij verzorgde bij de fotoportrettengalerijen van de Lambieck Knoup. Bovendien was Piet Hermans binnen de carnavalswereld in zijn woonplaats Nederweert erg actief. Zo was hij ondermeer tekstschrijver voor buutreedners. In Weert was Piet vooral bekend als de man van het gemeentelijk museum en de man achter de culturele week die jaarlijks in Weert gehouden werd.

Veldeke Piet, zoals de andere Piet Hermans in Weert vooral bekend was, maakte zich sterk voor het behoud en de promotie van het ‘Wieërtlands.’ Hij werkte mee aan talrijke Veldeke dialectpublicaties; van wekelijkse columns in de weekbladen tot en met het Weertlands Woordenboek.

Ook zette hij zich jarenlang actief in voor de VVV Weert. Veldeke Piet stippelde tientallen wandel-, fiets- en autoroutes door de regio uit en stelde daar boekjes over samen. Als Rogstaekersprins en als jurylid van de Weerter optocht heeft hij zich ook voor de carnaval verdienstelijk gemaakt.