Jan van der Croeën-Eremedaille 2014

Jan van der Croeen 2014

Noël Seerden

De Jan van der Croeën-eremedaille, die ieder jaar wordt uitgereikt aan een persoon die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de Weerter cultuur en samenleving ging dit jaar naar de voormalige Rogstaekersprins (1998)

Noël Seerden

Noël begon op jeugdige leeftijd als organist / dirigent zijn muzikale carrière bij jeugdkoor De Laarder Rakkers en Zangvereniging Laar, beiden in Weert. Deze muzikale carrière kreeg vanaf 1980 verder gestalte, doordat Noël als één van de oprichters van de Streetsingers en ook als dirigent zijn handen uit de mouwen stak. Vanaf 2006 zijn daarnaast de Young Streetsingers, onder de bezielende leiding van Noël, van start gegaan.

Verder is hij vanaf 1991 medeoprichter en tevens dirigent van het Jongemannenkoor, inmiddels beter bekent als Manoeuvre. Bonte-avondbezoekers kennen de nieuwe Jan van der Croeëndrager ook als organist/ dirigent van de Wieërter Vastelaovundjzêngers, die 19 jaar lang een vast succesnummer waren in het Rogstaekersprogramma.

Daarnaast was hij jarenlang o.a. dirigent van de Zangertjes van St. Frans, Unit (later Jumble) uit Stramproy, het Wilma Mannenkoor en van Zangvereniging Venrode in Venray. Tevens vervulde deze muzikale man de rol van gastdirigent / repetitor bij diverse andere koren in de regio en tijdens diverse Promsconcerten.

Noël is vanaf het eerste uur lid van ´Vastelaovundjvereiniging De Kloeëtmejoeërs´ en vanaf 2000 lid van de Stichting Weerter Operettes. Het is Noël die (mede)verantwoordelijk was voor de heruitvoering van de ´Jan van der Croon operette´ in 1993 en ´de Rogstaekersoperette´ in 2000. Ook is Noël één van de schrijvers van de Weerter operette ´Herfst´ in 2004.

En alsof dat allemaal niet genoeg is heeft deze muzikale man zich jarenlang verdienstelijk gemaakt als jurylid bij de verkiezing van het Wieërter Vastelaovundjlidje, het Toêt- en Blaosfieëst en de Slaag um de Merrêntj van de Rogstaekers.

Daarnaast is Noël, lid in de Orde van Oranje Nassau, ook jurylid geweest van het Weerterland-lied in het kader van 600 jaar Weert.