Winnaars Gouden Zilveren en Bronzen Lambieck 2013

GOUD

Ron Mertens

Op een mooie winterdag besloot Ron de schoorsteen eens te gaan vegen. Dit was al lang niet meer gebeurd en het werd steeds moeilijker om de allesbrander in de woonkamer aan te krijgen. Dus daar ging Ron het dak op. Een touw om zijn middel en om de schoorsteen om eens flink aan de slag te gaan.

Ron liet de veger met een kogel door de schoorsteen zakken, maar merkte al snel dat de kogel maar een paar meter zakte. ‘Dat is vreemd,’ dacht Ron. Onder in de woonkamer zit de vrouw van Ron bij de allesbrander om te kijken of er al wat roet omlaag komt en het vegen effect heeft. ‘Er komt nog niks,’ riep ze naar Ron. Ron komt van het dak af, pakt een steigerpijp en klimt opnieuw het dak weer op. De steigerpijp wordt in de schoorsteen gestoken, maar ook daarmee merkt Ron dat de pijp niet ver genoeg de schoorsteen in zakt. Ron stoot een aantal keer met de steigerpijp, maar helaas kwam de pijp niet verder. ‘Daar zit een hardnekkige roetprop in,’ denkt Ron bij zichzelf en stoot nog een aantal keer op volle kracht. Warempel, de steigerpijp zakt al iets meer naar beneden dan de eerste keer. ‘En, komt er al roet?’ roept Ron naar zijn vrouw. ‘Nee,’ roept zij terug. Wel hoort de vrouw van Ron het stoten van de pijp, maar op een hele andere plek dan waar te verwachten was. Ze loopt naar boven en begint naar Ron te schreeuwen dat hij snel moet komen kijken. Wat was het geval. Jaren terug hebben Ron en zijn vrouw het huis gekocht van de oma van Ron’s vrouw. In de slaapkamer stond bij aankoop een schouw. Deze is er tijdens de verbouwing uitgehaald, waarbij het gat van het rookkanaal ook meteen gedicht is.
Tja, en dat was Ron op deze mooie winterdag even vergeten.

Carlos Gruijthuijsen

Carlos Gruijthuijsen werd met zijn stomme streek beloond met de Zilveren Lambieck. In de zomer van 2011 heeft Scouting Keent-Moesel een spiksplinternieuw gebouw neergezet. Het is een hartstikke mooi gebouw geworden met veel natuursteen. Jantje Beton had ook geld geschonken voor de bouw van het nieuwe onderkomen.

In maart 2012 zijn de kinderen en de leiding van de welpengroep aan het collecteren voor Jantje Beton. Een gedeelte van de groep zou gaan collecteren op de Boshoverbeek. Ook al is dit dichtbij het scoutinggebouw, Carlos ging er het liefst met de auto naartoe, in plaats van er naartoe te wandelen. Dit onder het mom ‘dan hebben we meer tijd om geld in te zamelen!’ Uiteindelijk was iedereen druk bezig met het collecteren, toen Carlos plotseling hoge nood kreeg. Carlos kreeg zulke vervelende krampen dat hij het echt niet meer kon ophouden en zo snel mogelijk terug wilde naar De Boshoek, het clubgebouw van de scouting. Zijn haast was zo groot, dat Carlos bij het nemen van de bocht op het parkeerterrein van De Boshoek een paaltje meenam. Maar daar bleef het niet bij! Het paaltje schoot namelijk samen met een vuilnisbak onder de auto, waardoor Carlos niet meer kon afremmen! In volle vaart schoot Carlos tegen de natuurstenen muur aan. De muur viel om en de auto was total loss maar hoe het met de hoge nood van Carlos is afgelopen…
ja, dat vertelt het verhaal niet.

ZILVER

BRONS

Nellie en Jos Vossen

In de zomer van 2012 gingen Nellie en Jos op vakantie naar Corsica om een mooie rondreis te maken. Ze gaan er met het vliegtuig naartoe, maar de hotels en de huurauto voor daar zijn al geregeld. De reis verloopt vlekkeloos. Nou ja, op één klein akkefietje na. Toen Nellie en Jos met hun huurauto weg wilden rijden uit de parkeergarage, nadat ze alle kosten hadden betaald, konden ze de uitgang niet vinden. Ze hebben net zolang rondgereden tot ze uiteindelijk de uitgang hadden gevonden maar aldaar aangekomen moeten ze eerst nog €1,50 bijbetalen, anders maakt de parkeerwachter de slagboom niet open.

Na een prettig verblijf wordt de huurauto op de laatste dag van de vakantie nog even volgegooid met benzine want; dat hoort zo. Nellie ging betalen en zei tegen Jos: “Pak even een emmer water, dan wassen we de ramen nog eventjes.” Jos die altijd goed luistert haalt meteen de emmer met water. Nadat Ellie heeft betaald zegt ze tegen Jos: “Weet je wat, we doen de binnenkant van de auto ook nog even. Dan leveren we de auto fijn schoon in en krijgen we ook zeker geen klachten.” Nellie begint meteen te poetsen. De voorruit wordt grondig gepoetst, want daarop is de plek van de zuignap van de Tom-Tom goed te zien. De lege blikjes, die ze de hele vakantie nog niet waren tegengekomen, worden door Jos onder de stoelen vandaan gehaald. Terwijl ze druk bezig zijn vraagt Nellie zich opeens hardop af of ze wel een huurauto met een panoramadak hadden. “Nee, volgens mij niet hoor”, antwoord Jos. Nellie en Jos stoppen onmiddellijk met de grote schoonmaak en stappen uit de auto met panoramadak. Wat bleek: de huurauto van Nellie en Jos stond twee pompen verder, nog altijd mét vuile ramen en de afdruk van de zuignap van de Tom-Tom op de voorruit.